Ezekre van szükség egy etetőhajóhoz

Kell egy hajótest először is amibe ezek al alkatrészek kellenek:

 • kormánylapát: A kormánylapát modellhajókban egy egység. Ami azt jelenti hogy kompletten lehet megvenni.
  Így néz ki amit én használok:
  komplett kormánylapát
  -A kormány egy tönkcsőből áll ami valójában egy cső külső menettel. A képen ez egy fekete cső, amin egy réz anya, egy réz alátét, és az alátét alatt egy gumi gyűrűt látunk. A kormány beszerelésekor csak egy 8mm furatot kell fúrnunk amin alulról fülfelé bedugjuk a kormány tönkcsövét úgy hogy a gumigyűrű a hajó víz felőli oldalára, tehát a hajó aljára kerül ami így tömít.
   -A komrányunk azért nem ázik be mert a hajó körül a vízszint alacsonyabban van mindig mint a tönkcső felső vége, így a zív nem tud bejutni a hajóba. 
  -A képen amit látunk még, bal oldalon egy hosszú fekete függőleges műanyag alkatrész ami a mozgatókar, ezen furatok vannak amibe a rudazat egyik végét dugjuk be, a másik vége a kormány szervó mozgató karjára megy.
  -beszereléskor arra kell figyelni hogy a szervó- (ami lejjebb látható egy képen) -tengelye és a kormány tengely központja közti távolsággal egyező hosszúnak (egyező méretűnek) kell lennie a tolórúdnak, ellenkező esetben a kormány egyik oldalra jobban fog kitérni mint a másik oldalra.
   
 • tönkcső: A tönkcső a hajómodeleknél nem egy csövet jelent, bár szó szerint csak egy sima cső, de itt egy egységre utal ez a szó.
  A tönkcsöveknek több fajtája van, (merev és flexibilis azaz íves tönkcső amiben a tengely egy spirál vagy hajlékony acél rúd,)
  Amire szükségünk van az vagy egy sima merev tönkcső motor felfogatás nélkül, vagy komplett tönkcső névre keresztelt motorfelfogatásos tönkcső.

  Ez egy sima tönkcső képe:

  Itt pedig egy komplett tönkcső látható motorfelfogatással:
  komplett tönkcső
  A tönkcső tehát a fenti képeken látható egység ami ezekből áll:
  -tönkcső, ami szó szerint egy cső amit látunk. 
  -ebben van 2-3db persely, ami lényegében egy kisebb átmérőjű cső. A két végén szerepük a tömítés, a középső inkább a hosszabb 20-30cm hosszú tengelyeket vezetik meg hogy ne remegjenek menet közben.
  -van egy tengely a perselyekben, aminek az egyik oldalán M4mm menet van -erre tekerjük fel a csigát (propellert), A tengely átmérője 4mm.
  -tengely összekötő (kuplung) ennek több fajtája van. Ami a képen látható komplett tönkcső tartozéka, az egy kb 10mm átmérőjű henger ami félig 3.17mm, félig 3.8-4mm furattal van ellátva. A 4mm -es furatba megy a hajótengely, a kisebb furatba a motor tengelye. Ezen a hengeren van még 2-4db pici 2.5mm hernyó csavar amivel rögzíteni tudjuk a tengelyeket.

  Egy kép az összekötő elemről:
  A felső két furatban a hernyócsavarok vannak amikkel beszorítjuk a tengelyeket, a kerek végén -bal oldal, lejjebb a hajó tengely furata van ide dugjuk a hajótengelyt, a másik oldalon ami nem látszik pedig a motor tengely furata van, ide dugjuk be a motor tengelyét.
  kuplung
  Van még egy nagyon fontos eleme a tönkcsövünknek, ami nem más mint egy egyszerű M4mm anya. Ez azért nagyon fontos, mert kontra anyaként használjuk, ezt a csiga feltekerése után a csigával ellentétes irányba kell meghúzni -a csigát balra húzzuk miután az anyához ért, az anyát jobbra húzzuk. Ettől nem tekeredik le a csiga.
   
 • Nézzük a kérdést hogy vajon mitől nem ázik be a tönkcsövünk??
  -A tönkcsövet ha beépítjük, a belső hajóban lévő vége általában feljebb van mint a hajó körüli víz szintje, így a víz a tönkcsövünkben nem jut el a cső végéik hogy becsöpögjön.
  -A másik ok amiért nem jut víz a tönkcsőbe, hogy a hajó ha előre halad, a csiga forogása közben a vizet hátrafelé tolja, így a tönkcső vízfelőli végénél szívás alakul ki, így ha jutott véletlenül víz a tengely és a tönkcső közé, haladáskor ennek nagy részét a csiga kiszívja.
  -A következő ok amiért nem folyik be a víz, a tömítésként is szolgáló perselyek -azaz siklócsapágyak, bár ezek a képeken nem látszanak, de ezek valójában csak kisebb csövek melyek a tönkcsőbe vannak beragasztva. Ezekből 2-3 db szokott lenni egy tönkcsőben,  elöl, hátul, és középen. A hosszuk kb 6-8-10mm, anyaguk bronz vagy réz. 
  -A tönkcsöveket érdemes kenni, olajozni vagy szilikonzsírral vékonyan zsírozni érdemes, ami szintén víztaszító és tömít.
  -A képeken bal oldalon látható fehér karika, egy műanyag puha szilikongyűrű, mely szintén tömít és súrlódást csökkent hogy a forgó csiga ne koptassa el a tönkcső végét.
 • A beépítés. Az etetőhajók lassúak, ezért a szög szinte mindegy. Van persze egy ideális érték ami kb 20-30 fok.
  lyenkor a csiga kb 5-10mm re van a hajónk aljától, a hajó alján kilógó tönkcső kb 10cm hosszú, de lehet akár hosszabb is. A beépítésnél a fő szempont hogy minél kisebb szögben álljon a tönkcsövünk hogy működéskor a hajó farát ne fölfelé hanem előre igyekezzen tolni.
  -A tönkcsőhöz, egy 6-8mm furatra van szükségünk amit oválisra kell reszelni egy 60-80ft -os kerek reszelővel.
 • motor: 500, 540, 550 vagy 600 -as méretű kefés motor

  etetőhajó motor
 • ehhez kell egy elektronikus fordulat szabályzó
  -egy irányú amivel a hajó csak előre megy ez az olcsóbb megoldás ha nem fontos a tolatás funkció:
  szabályzó

  -a két irányú tolatást is tudó szabályzó így néz ki:
  reverse szabályzó
   
 • Szükség van 2-3db normál méretű azaz Standard szervó attól függően hogy ki akarunk-e használni minden funkciót a hajónkban.
  A funkciók amikhez szervóra van szükségünkl: Billentés, Szerelék kioldás és a Kormányzás.
  szervó
 • Szükségünk van egy távirányítóra ami 4 csatornás. Én ezt a kettőt használom mert olcsó és megbízható:
  Cadet V3 4ch Hobbyking HK4ch
   
 • A távirányítóba kell 4-8db ceruza akkumulátor...közismertebben tölthető ceruza elem amiről annyit érdemes tudni hogy mindig 1.2Voltosak, és külsőre olyan mint egy hagyományos ceruza elem, de ezeken mindig fel van tüntetve számokkal a kapacitásuk -hogy mennyi töltést tudnak tárolni, a távirányítókba általában 1800-2300-2750mAh akkukat használnak.
  Így néz ki a hozzá való töltővel: (nagypn sok fajta és márka van így csak egy képet teszek fel illusztrációként)
   
   
 • A hajónkba is kell akkumulátor, 1-2 db ami az etetőhajókban tőkesúlyként is szolgál ezért stabilak.
  Ezek a legkedveltebbek:  (méretben és kinézetben a 12V akkuk nem térnek el ezektől így csak 6V akku képeket teszek fel)
  -6V4.5Ah ez a kisebb méretű ami vadász halogén lámpákban is van:
  6v4.5ah
  -6V 7Ah ez pedig inkább robogó akkura hasonlít méretben is:
  6V7Ah
 • Elérkeztünk oda hogy egy tévhitet eloszlassak amit nagyon sokan megkérdeznek és férle értenek.:
  Sokan tévesen hiszik hogy a 6V rendszerek lassabbak, gyengébbek és hamarabb le merülnek mint a 12V ról üzemelők.
  Ez azért nem igaz mert
  -a 12V os rendszerhez 12V -os motor, 12V -os fordulatszabályzó van beépítve,
  -ugyan így a 6V-os rendszerekben is 6V-7.2V -os motor, 6V -os fordulat szabályzó van.
  Azt hogy 6 vagy 12 voltos rendszert választunk főleg az dönti el hogy milyen alkatrészünk, motor, töltő, sfordulat szabályzónk van.
   

 • Többen alkalmazzák azt a módszert hogy két db 6V akkut tesznek a hajójukba 12-os motorral, és 12V -os fordulat szabályzóval, így ha éjszaka horgásznak akkor 6V ról hajtják a hajót, így kicsit lassabb, de halkabb is.
  Nappal pedig sorba kötik a két akkut így 12V lesz a tápfeszültség, amitők gyorsabb a hajó de kicsit zajosabb is.

  Ezen a képen bal oldalon párhuzamosan kötött akkukat látunk, job oldalon pedig sorba vannak kötve.
  -párhuzamos bekötésnél pl: 6V7Ah +6V7Ah =6V14Ah
  -sorba kötésnél pl: 6V7Ah +6V7Ah=12V7Ah
  Sorba kötésnél a feszültség adódik össze, míg párhuzamos kötésnél pedig a kapacitás azaz az amperóra (Ah).
    Igaz szerintem egészségesebb külön meríteni az akkukat mert ha nem teljesen egyforma a két akku töltése és ellenállása akkor az egyik meríti a másikat addig ameddig ki nem egyenlítődik a két akku töltése és feszültsége.

  akkukötés
   
 • Egy töltő kell mégg a meghajtó azaz 6 vagy 12V akkuhoz ami lehet:
  -csipeszes adapter jellegű mint a telefontöltő:
  csipeszes töltő
  -vagy szintén csipeszes autó töltő jellegű:

  Ezzel az alkatrész ismertetéssel meg is volnánk, ha szüksége van segítségre a beszerzésnél kérem írjon nekem